Hvad er sundt?

Det kan være svært at følge med i de mange anbefalinger og næsten daglige nyheder om, hvad der er sundt. Der er hele tiden nye undersøgelser og forsøg, der sætter fokus på nye  – og gamle – produkter, som er gode for din sundhed.

Nedenfor kan du læse om madpyramiden, som fortæller dig, hvilken basiskost, der er mest sundt for dig og din familie. Og du kan læse om enkelte produkter og tendenser, som alle kan påvirke din sundhed.

Husk at bruge din sunde fornuft, når du læser de daglige nyheder om, hvad der er sundt. Ikke alle undersøgelser er lige lødige og veldokumenterede.

Madpyramiden – det er sundt!

FDB lancerede den første madpyramide i 1976, og siden da har madpyramiden hængt hos læger, sundhedsplejesker og i skole køkkener i Danmark og fortalt os danskere, hvad der er sundt at spise. Madpyramiden har ændret sig over årene efterhånden, som man har fået ny viden om, hvad der er sundt.

Det er det i bunden af madpyramiden, som man skal spise mest af. I 2011 blev der flyttet rundt på flere ingredienser i madpyramiden. For eksempel er grøntsager rykket ned i bunden af madpyramiden, og ris og pasta er flyttet fra bunden og op i midten. Det betyder, at man nu anser kartofler og rugbrød som mere sundt end ris og pasta, der ofte er lidt for rige på kulhydrater. Bemærk også, at der er fokus på fuldkornprodukter i madpyramiden. Fuldkorn er klart sundt og godt for din sundhed.

Læg også mærke til, at vand er kommet ind i bunden af madpyramiden, men der kan vel næsten heller ikke være tvivl om, at vand er sundt.

I toppen finder du fisk, kød og kylling, som også er sundt og en vigtig del af din daglige kost og en vigtig proteinkilde.

Fisk vs. fiskeoliekapsler – Begge dele er sundt, men hvad er sundest?

Hvad er mest sundt? Dåsemakrel eller fiskeoliekapsler? En dansk seniorforsker har været i gang med at regne på, hvad der er sundest – og resultatet faldt klart ud til fordel for makrel på dåse. Ud over omega-3 får du nemlig også vitamin D, masser af protein og selin. Derfor er det klart mest sundt at spise en dåse makrel.

Mange vælger alligevel de praktiske og nemme fiskeoliekapsler. Problemet er nemlig, at de færreste har lyst til at spise en dåse makrel hver dag. En anden fordel ved kapslerne er også, at du er sikker på at få samme mænge fiskeolie hver dag.

Men selv om du vælger kapsler til hverdag, så husk, at det er sundt at spise fisk mindst to gange om ugen. Det giver dig blandt andet den vigtige vitamin D, som kan være lidt svær at få fra solen i den lange mørke danske vinter.

Druer er sundt som modvægt til saltholdig kost

Den danske kost er ret saltholdig. Det er bestemt ikke sundt! Den saltholdig kost er blandt andet årsag til for høj blodtryk. Men ny forskning har vist, at druer kan vende denne problematiske lidelse. Det er simpelthen naturens egen hjertemedicin, der hænger på de smukke vinstokke.

Forsyn dig i de lækre blå, røde og grønne druer og få blodtrykket til at gå ned og få betændelse og symptomer på alvorlige hjerteproblemer til at forsvinde. Det er en sund lækkerbisken. Forsøgene er pt. kun udført på rotter, men resultaterne er så gode, at der er god grund til at gribe en ekstra drueklase.

Druer er også fulde af antioxidanter, som gør dit helbred godt.

Rødvin kan være sundt

For mange rødsvinselskere må man desværre sige, at der er lidt dårligt nyt. Det bliver mere og mere tydeligt, at også rødvin er et alkohol, der er usundt for kroppen. Dog skal man ikke kimse af, at et enkelt glas kan gøre godt for humøret og måske også har positiv indvirkning på helbredet. Så rødvin i moderate mængder er også sundt. Men husk Sundhedsstyrelsens råd om indtag af vin og alkohol, hvis du vil leve sundt – eller bliver de sundhedsfremmende virkninger hurtigt overhalet af alkoholens skadelige virkninger. Og bemærk også, at der er mange kalorier i vin og anden alkohol, hvis du ønsker at holde vægten nede.

Er kaffe sundt eller usundt?

Kaffen, som mange danskere er ganske afhængig af, har ofte været udskældt som sundhedsfarlig. Men er det nu alligevel en god idé med et par kopper god kaffe hver dag?

Ny forskning viser, at kaffe kan have positiv indflydelse på frygtede sygdomme som diabetes og kræft.

Flere undersøgelser viser, at et par kopper kaffe om dagen reducerer chancen for at udvikle diabetes type 2, som også kaldes gammelmandssukkersyge. Det vides ikke, hvad det er i kaffe, der modvirker livsstilsygdommen, der ellers har været i hastig udvikling i flere år.

Undersøgelser har også vist, at et par kopper kaffe eller fire reducerer chancen for at udvikle flere kræftformer. Nye studier har også vist, at kaffe hæmmer hudkræft, som er en hastigt stigende kræftform også i Danmark.

Så med disse briller på farlige og frygtede sygdomme som sukkersyge og kræft, så er det oplagt, at en god kop kaffe er sundt.

Gør dit liv sundt med active living

Alle undersøgelser viser, at motion og active living er sundt. Rør dig mindst 30 minutter hver dag, og sid ikke stille for længe af gangen. Fjernsynet er en stille dræber. Kom op af sofaen og bevæg dig. Det er sundt! Motion giver dit et godt selvværd og et langt og aktivt liv. Det er den bedste investering, som du kan gøre for din sundhed, når sygdom og aldring skal holdes for døren.

Sådan holder du kondien ved lige i vinterhalvåret

Kender du det, at om foråret og sommeren kører det på skinner med at få løbet et par ugentlige løbeture, og du nyder faktisk dine løbeture, fordi det er så dejligt at løbe udenfor i den smukke natur og mærke vinden blæse på dine kinder og solen varme din pande.

Det er dejligt nemt at få motioneret om sommeren. Men så bliver det efterhånden blot koldere og koldere, vejene bliver måske endda dækket med is og sne, så du er bekymret for at falde, og den førnævnte vind på dine kinder bider nu i stedet for.

Ja, i vinterhalvåret kan vejret altså være meget imod os når det kommer til at holde konditionen ved lige. Man kigger ud på det triste og grå regnvejr eller skutter sig ved tanken om hvor koldt det er at cykle i minusgrader mens sneen falder. Og måske går alle de gode vaner helt i stykker og kondien ret meget i stå. Og så skal man til at starte forfra når det bliver forår igen.

Men du kan heldigvis vende denne cyklus! Der er råd for at holde konditionen ved lige selvom det sner udenfor. Det eneste det kræver er en beskeden investering – men det er jo trods alt også din egen sundhed og velvære du investerer i!

Indendørs træningsmaskiner hjælper til at bevare kondien

Løsningen er indendørs konditionsmaskiner! Man kan i dag få en masse forskellige konditionsmaskiner til meget rimelige priser – du kan endda købe en maskine, som er tilsvarende den motionsform du allerede foretrækker.

Denne måde at motionere på er helt genial, fordi den altid er tilgængelig og aldrig afhænger af vejret. Den kan stå i et rum dedikeret til aktiviteten eller den kan nemt og smart pakkes væk indtil den skal bruges igen. Hele familien kan deles om maskinen. Rigtig mange danskere nyder at få deres motion på denne måde. Men husk, at hvis du har haft holdt en pause fra træningen, skal man altid huske at starte stille og roligt op igen, så man undgår overbelastning af kroppen og i værste fald skader.

Her følger to af de mest populære konditionstræningsmaskiner som man selv kan have stående i stuen.

En løbetur inden døre

Er du mest fan af at løbe? Selv denne træningsform kan du også holde ved lige selvom det er blevet vinter, ved at løbe på et indendørs løbebånd. Rigtig mange er glade for et løbebånd fordi det kan bidrage med mange spændende features til løbetræningen, og fordi overfladen på et løbebånd faktisk er mere skånsomt end en asfalteret overflade.

Computeren i et løbebånd har som regel indbyggede programmer man kan følge, pulsur, forskellige hastigheder, simuleret terræn og bidrager altså med en god variation til løbetræningen. Mange løbebåndscomputere kan også både måle tid, afstand, kalorieforbrug og bodyfat. Et indendørs løbebånd er altså en fantastisk investering – især fordi den kan bruges hele året rundt, nu hvor vi heller ikke er sikre på sommervejret i det kære Danmark.

Indendørs cykling

Igennem de sidste par år er spinning blevet rigtig populær og én af de mest hyppige måder at motionere på, og dét ikke uden grund! Cykling er én af de mest skånsomme træningsformer, og når du ‘spinner’ kan du altså forbrænde rigtig mange kalorier. Man forbedrer også sin udholdenhed og styrke.

Og ved en indendørs spinningscykel skal du heller ikke tage hensyn til vind og vejr, og derved sparer du besværet med at anskaffe cykelhjelm, cykelsko og vindtæt tøj. Men hvis man allerede har alt dette og er i god form, så er spinning stadig et virkelig godt supplement til udendørs træning.