Akaibær – et ”superfood”?
Akaibær er akiapalmens frugt. Palmetræet findes naturligt i central og syd-amerika. Bærrene indgår naturligt i køkkenet som andre bær, og du kan få en dejlig frisk smoothie med akaibær.
I de senere år er akaibær blevet udråbt som et superfood – det vil sige et fødeprodukt med mange særdeles gode egenskaber, der styrker din sundhed.
Akaibær har et højt indhold af anitoxidanter, og det er påstået, at bærret har en række positive virkninger på sundhed lige fra sukkersyge over kroniske lidelser til forøgelse af penis størrelse og øget seksuel virilitet. Endelig siges det også, at akaibær påvirker fedme således, at indtagelse af bærret fører til vægttab. Andre har talt om akaibær, som et middel, der forhindrer kræft eller reducere kræftceller.
Et problem har dog været, at der mangler videnskabelige beviser for disse påstande om forbedret sundhed.
Det er derfor usikkert om akaibær er et vidundermiddel – et ”superfood” – eller om det blot er et bær … Måske skal man ikke forvente mere fra et akaibær end fra et solbær fra baghaven?
Der er store penge i sundhed, så hvis effekter findes og kan påvises, så er det bestemt et interessant forretningsområde her.
I dag er der også gode penge i kosttilskud mv. med akaibær, men du skal nok tage de mirakuløse effekter med et gran salt eller i hvert fald en vis usikkerhed. Og ikke andet indtil videnskab bliver helt klar på, hvad der virker og i hvilke doser.
Tror du på, at akaibær er et ”superfood”?
Forskningen lover måske spændende nyt for akaibær
Måske er akaibær et superfood. Et Brasiliansk forsøg fra 2010 viser, at rotter, der blev fodret med en diæt med højt kolesterolindhold og frysetørret akai-masse, have et lavere indhold af kolesterol i blodbanen end rotter, der blot fik den kolesterolrige diæt.
Et amerikansk forsøg fra 2008 viser også, at ekstrakter fra akaibær i in vitro-forsøg hæmmer celledeling. Og et andet amerikansk forsøg fra 2006 viser, at ekstrakt fra akaibær får leukemi-celler til at begå selvmord (apoptosis).
Så måske kan de noget, de akaibær? Eller i hvert fald kan koncentrerede ekstrakter fra akaibær måske få en rolle i sundhed og helbredelse.
I så fald er akaibær et sandt superfood, men måske skal det være koncentrater, der skal indtages ikke blot enkelte bær.
Det bliver rigtigt spændende at følge denne forskning de kommende år. Hele den vestlige verden oplever flere og flere livsstilssygdomme og øget kræftforekomst. Derfor vil et naturligt middel, der let kan udvindes og produceres – og indtages uden bivirkninger – være særdeles velkommen.
Mens vi venter sker der jo ikke noget ved at nyde en lækker akaibær-smoothie. Bare for en sikkerheds skyld. Nyd bare de skønne bær, der desuden er en naturlig frugtfarve.