Sådan vægttræner du bedst som svømmer

Det at løfte vægte har længe været både anerkendt og effektiv måde at forbedre både kraftudøvelse og hastighed for verdens svømmere.

mandlig konkurrencesvoemmer i vandet i fuld fart 1024x680

Særligt for unge mennesker, som stadig vokser kan styrketræning som supplement til svømning være særlig givligt. Ikke fordi det ikke også er det for voksne, der ikke kan prale af stadig at være i voksealderen.

For mange er kombinationen og balancen mellem hhv. styrketræning og svømmetræning svær. Det kan være frustrerende at finde ud af, hvor man skal ligge mest energi. I vægtlokalet eller i vandet.

Det handler primært om teknik

For mange svømmere er idéen omkring styrketræning den blotte forøgelse af muskelmasse. Faktum er bare, at det mest givende for en svømmer faktisk er at fokusere ”styrke” træningen primært omkring fleksibilitet og svømmerens bevægelighed.

doedloeft fitness model viser hvordan man laver et korrekt doedloeft 1024x605

Når man som elite- eller hobby-svømmer bruger meget tid i vandet vil muskler, scener og led ofte begrænses til de samme bevægelsesmønstre. Det gør det svært for svømmeren at øge fleksibiliteten eller bevægeligheden i leddene, hvorfor styrketræning kan være et godt supplement.

Blandt andet oplever mange svømmere problemer med svømmerskulder (også kaldet indklemningssyndrom).

Hvordan kommer man i gang

For mange svømmere kan det være lidt svært at se, hvordan det kan give mening både at betale kontigent til svømmeklubben og samtidig månedligt skulle punge ud til et abonnement i det lokale fitnesscenter.

Her kan de fleste relevante øvelser faktisk laves med et par gode håndvægte eller træningsbånd derhjemme.

Det behøver ikke være en gentagende investering, for relativt få midler kan du hurtigt komme i gang med at træne (andet end svømning).

Skal man tage kost-supplementer som proteinpulver eller kreatin når man træner

Det er et spørgsmål mange svømmere stiller sig selv, når de første gang begynder at træne.

”Er det nødvendigt for mig at tage proteinpulver eller kreatin når jeg svømmetræner og styrketræner på samme tid”

Svaret er både ja og nej. Proteinpulver kan være helt oplagt for dig, som måske oplever, at det kan være svært at spise meget mad når svømme- og styrketræning ligger i forbindelse af hinanden. Det er vigtigt at du sørger for, at dine depoter er fyldt op i kroppen. Selvom vi før argumenterede for, at styrketræning for svømmere først og fremmest er ment til at forbedre bevægelighed og fleksibilitet, så nytter det altså ikke noget at musklerne ikke får den fornødne energi.

5 maaleskeer med forskelligt proteinpulver 1024x683

Når du styrkertræner (eller svømmer) nedbryder du musklerne i kroppen. Disse kræver aminosyrer som findes i proteiner for igen at blive bygget op. Får du derfor ikke nok protein gennem din kost, eller risikere du at komme i underskud – så kan protein pulver klart være en god løsning (læs mere her).

Men hvordan så med kreatin? Er det noget du bør tage. Oftest fraråder større svømmeorganisationer kreation, fordi der er visse usikkerheder omkring dets effekt over meget lange perioder (+5 år). Omvendt er kreatin blevet bevist til at have en positiv effekt på svømmeres performance.

I sidste ende, er det en god idé at du konsultere dig med en professionel inden du tager kreatin. Det gælder faktisk også inden du påbegynder protein pulver. Det gælder især, hvis du stadig er i voksealderen.

Opsamling

I dette indlæg har vi fået fastlagt, at det kan være enormt givende for svømmere at påbegynde styrketræning. Omvendt har vi også anfægtet den udbredte misforståelse at styrketræning i første instans handler om at ”styrke musklerne” (hvertfald når du er svømmer). I vores optik bør du som svømmer i første omgang fokusere din styrketræning på at forøge fleksibilitet og bevægelighed. Den bliver begrænset under svømningen, og du får umiddelbart rigeligt træning af de store muskelgrupper under netop svømmetræningen.

Afslutningsvist snakkede vi kort om nogle af de spørgsmål der typisk rejser sig angående protein pulver og kreatin hos svømmere der påbegynder styrketræning. Her blev den meget korte opsummerende konklusion, at det er vigtigt du snakker med en professionel inden du starter på at tage kost tilskud og supplementer til din normale ernæring.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *